Благодарение на неуморните усилия на изследователи и активисти днес терапиите на

...
Благодарение на неуморните усилия на изследователи и активисти днес терапиите на
Коментари Харесай

Антираково лекарство може да прочисти ХИВ вируса, криещ се в клетките

Благодарение на неуморните старания на откриватели и активисти днес терапиите на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) реализират фантастични резултати. Хората, живеещи с ХИВ и подложени на ефикасни лекувания, към този момент не могат да предават вируса (веднъж щом вирусният товар стане неоткриваем, той е непредаваем) и медикаментите могат да бъдат пригодени по подобен метод, че да бъдат понесени добре от организма.

Това, което към момента ни се изплъзва обаче, е лек. Огромното предизвикателство се дължи на умеенето на ХИВ да се крие в клетките – свойство, наречено ХИВ латенция.

Сега откриватели откриха доказателства, че лекарство, употребявано при ракова имунотерапия, може да се окаже основен инструмент с борбата с това умеене на вируса. Откритията им са оповестени в научния вестник Science Translational Medicine.

Въпросното лекарство се споделя пембролизумаб и към този момент се употребява. То съставлява моноклонално антитяло, което може да възроди изтощената имунна система и да поддържа Т-клетките, борещи се с раковите кафези, в кондиция. Изглежда, то може да прочисти ХИВ и от така наречен скрити резервоари.

„ В това проучване успяхме да покажем, че в кохорта от 32 души, заболели от рак и живеещи с ХИВ, пембролизумаб съумява да повлияе на ХИВ резеровара, което е извънредно трогателен резултат, в който имат принос голям брой групи по света “, споделя проф. Шарън Люин, съавторка на изследването и директорка на института по инфекции и имунитет „ Питър Доърти “.

Екипът открива, че даже един цикъл на лекуване с това лекарство съумява да подрие ХИТ латенцията. Този резултат е доста по-голям след шест цикъла.

Клиничните проби са извършени в разнообразни елементи на Съединени американски щати посредством Cancer Immunotherapy Network, основана в ракова проучвателен институт „ Фред Хътчинсън “ в Сиатъл. Цялото изследване е ръководено от проф. Томас Улдрик, онколог и специалист по ракова имунотерапия.

Екипът е проучвал по какъв начин имунната система в тези пациенти стартира да откликва на ХИВ (не единствено по какъв начин се преборва с ХИВ латенцията). Лекарството може да подтиква Т-клетките бийци да нападат и ХИВ по същия метод, по който атакуват и раковите кафези.

Новото изобретение може да проправи път за евентуален лек на ХИВ, само че проучванията са към момента в прекомерно ранен етап. Въпреки че лекарството е утвърдено, то върви ръка за ръка с голям брой странични резултати и на този стадий не е подходящо да се дава на пациенти без рак, само че с ХИВ.

„ В момента страничните резултати от имунотерапията са обилни. Така да вземем за пример 5-10 % от хората ще имат назадничавост към лекарството. Когато става дума за рак, това не е изключително огромен проблем, защото заболяването е животозастрашаваща. При ХИВ обаче обстановката е доста по-различна “, споделя професор Люин.

„ Хората през днешния ден могат да водят естествен и здравословен живот с ХИВ. Ето за какво която и да е намеса за лек би трябвало да е минимално токсична. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР